Στην περίοδο της πανδημίας, η έντονη αστυνόμευση, όπως και η ραγδαία αύξηση της καταστολής, αποτέλεσαν συστατικό στοιχείο της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιβάλλει την βία σε ο, τιδηποτε ορθώνει έναν διαφορετικό λόγο στην κυβερνητική πολιτική. Οι σκηνές από την Νέα Σμύρνη, οι αύρες και οι δυνάμεις καταστολής στην πορεία του Πολυτεχνείου, οι αθρόες συλλήψεις, οι επιθέσεις στους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα για την ελληνική πραγματικότητα. Ωστόσο, πρόκειται για ένα φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις που φτάνει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σε αυτό το πλαίσιο και ακριβώς επειδή η τέχνη και ο πολιτισμός δεν (θα έπρεπε να) είναι αποκομμένη από το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, ένα σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας μας αλλά και διεθνώς πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι στο ζήτημα της καταστολής, με μια σειρά έργων κατά της αστυνομοκρατίας. Το hashtag #ArtVSPoliceBrutality πήρε τεράστιες διαστάσεις, με την ομάδα στο facebook “Πενάκια Εναντίον Γκλοπ”, παρουσιάζοντας καθημερινώς μέχρι και σήμερα μια πλειάδα έργων, τόσο της τέχνης των κόμικς όσο και ζωγραφικής, φωτογραφίας κλπ.
Στα πλαίσια του φεστιβάλ Αναιρέσεις, εν συνεχεία της διαρκούς πολιτικής του παρέμβασης μέσω της τέχνης, αποφασίσαμε να φιλοξενήσουμε στη φετινή διοργάνωση, μια έκθεση με τίτλο “Καταστολή και Δημόσιοι Χώροι- Από τη Νέα Σμύρνη στη Λωρίδα της Γάζας”. Στόχος είναι η ανάδειξη της καταστολής και της όξυνσης της αστυνόμευσης, και της στρατιωτικοποίησης των σύγχρονων κοινωνιών. Τα έργα θα περιστρέφονται γύρω από την θεματική, με τις όποιες προεκτάσεις αυτή λαμβάνει σε εγχώριο ή παγκόσμιο επίπεδο.
Στο πλαίσιο της λογικής της έκθεσης χωράνε έργα που περιγράφουν την πιο σκληρή έκφραση της κρατικής βίας και καταστολής, από το αιματοκύλισμα στην λωρίδα της Γάζας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, την καταστολή στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες ή την αστυνομοκρατία και το κλείσιμο κοινωνικών χώρων στη χώρα μας. Αντίστοιχα επιδιώκουμε να δώσουμε χώρο έκφρασης και στις αντίθετες εικόνες, αυτές που αντλούν έμπνευση από την λαϊκή απάντηση και την ριζοσπαστικοποίηση όπως π.χ. οι μεγάλες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στην καταστολή.
Το project Αναιρέσεις καλεί, λοιπόν, ανοιχτά σε συμμετοχές στο email μας anaireseis@gmail.com. Μπορούν να σταλούν μέχρι δύο μονοσέλιδα έργα έως την Παρασκευή 18 Ιουνίου (κατά προτίμηση πρωτότυπα τύπου εικονογραφήσεις, φωτογραφικά έργα/κολλάζ ή κόμικς) τα οποία σκοπεύουν να εκτυπωθούν σε σχήμα Α4. Με βάση και τον όγκο των έργων που θα αποσταλούν, το περιεχόμενο της έκθεσης θα οργανωθεί κατάλληλα στις επιμέρους θεματικές. Επιδιώκουμε την παρουσίαση διάφορων μορφών και μέσων εικαστικής τέχνης, που μπορεί να κινείται από την καλλιτεχνική φωτογραφία μέχρι και κόμικς. Το φεστιβάλ “Αναιρέσεις” θα διεξαχθεί σε πλατείες σε όλη την Αθήνα τα Σαββατοκύριακα 26-27 Ιουνίου και 2-3 Ιουλίου. Ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλεψη προκειμένου μέρος ή ολόκληρη η έκθεση να παρουσιαστούν και στα φεστιβάλ άλλων πόλεων, με την επιφύλαξη ότι ο χώρος και ο χρόνος το επιτρέπουν.