Editorial
Το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας της συντακτικής ομάδας των Αναιρέσεων, σχετικά με το ζήτημα του κορονοϊού και των επιδημιών. Απότοκος της καταστροφικής επίδρασης του καπιταλισμού στο οικοσύστημα, ο ιός Covid-19 αρκούσε με την μεγάλη μεταδοτικότητά του να σκορπίσει τον πανικό και να εντείνει την οικονομική κρίση του συστήματος, επομένως δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε αυτόν.
Η πρωτοφανής εμπειρία του δίμηνου εγκλεισμού ήρθε να επαναπροσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις. Το βάθεμα των ταξικών ανισοτήτων και της εργασιακής εκμετάλλευσης που ακολούθησε, συνοδεύτηκε με την τρομολαγνία, την παραπληροφόρηση και την κυριάρχηση ενός (ψευδο)επιστημονικού λόγου από πλευράς ΜΜΕ. Η πολιτική του social distancing, cocooning και #ΜένουμεΣπίτι εφαρμόστηκε στο φόντο ενός χρόνια υποστελεχωμένου συστήματος υγείας, με ανεπαρκή υγειονομικό εξοπλισμό και ελάχιστες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανά την χώρα. Την ίδια στιγμή, οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στα camp «φιλοξενίας» μεταναστών όξυναν τον ρατσιστικό και ξενοφοβικό λόγο εναντίον τους, ενώ παρόμοιες σκηνές συνωστισμού με ελλιπή μέσα προστασίας καταγγέλθηκαν μέσα από τις φυλακές και διάφορες στρατιωτικές μονάδες. Παράλληλα, ο εγκλεισμός αύξησε τα περιστατικά έμφυλης βίας και έθεσε εκ νέου ζητήματα σχετικά με την ψυχική υγεία.
Το ερώτημα που εξετάζουμε είναι απλό. Η επιστροφή στην κανονικότητα περιγράφει την ζωή που θέλουμε να ζήσουμε; Παρ’ ότι η αυγή της επόμενης μέρας άλλαξε άρδην τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και σπουδάζουμε, στην μετά-covid εποχή, το κεφάλαιο πειραματίζεται με νέους, ακόμη πιο ευέλικτους τρόπους εργασίας προκειμένου να ανακάμψει, ενώ το πολιτικό σύστημα δείχνει ακόμα πιο έντονα τα σημάδια φθοράς του. Το 36ο τεύχος των Αναιρέσεων προσπαθεί μέσα από μια μικρή περιγραφή όσων βίωσαμε στην καραντίνα να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, εξετάζοντας την ταξική διάσταση της πανδημίας μέσα από το πως βιώνει αυτήν η εργατική τάξη. Θα αναφερθούμε στις νέες μορφές πολιτισμού και εργασίας- τηλεκπαίδευση και τηλεργασία- που αναδύθηκαν μέσα στην περίοδο της καραντίνας, μέχρι τα φαινόμενα συνωμοσιολογίας που αναπτύσσονται σε περιόδους κρίσης. Τέλος, θα περιγράψουμε τον τρόπο που το κράτος και το κεφάλαιο προσεγγίζουν αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση και το πως η εργατική τάξη θα βγει θαρρετά μπροστά διεκδικώντας την κανονικότητα που θέλει η ίδια, και όχι αυτήν που της επιβάλλουν. Η παλιά τάξη πραγμάτων γκρεμίζεται και η ανάγκη υπέρβασης όλων όσων ζούμε μοιάζει πιο αναγκαία από ποτέ!
Με την πεποίθηση ότι οι νέες προοπτικές που ανοίγονται θα φέρουν σε καλύτερες θέσεις μάχης τον λαό και την νεολαία, αφήνουμε άλλο ένα τεύχος του περιοδικού των Αναιρέσεων να κάνει το ταξίδι του σε όλες τις γωνιές της χώρας, να δώσει απαντήσεις στα καθημερινά ερωτήματα που ταλανίζουν τον κόσμο, μα πάνω απ’ όλα να εμπνεύσει!
Περιεχόμενα:
- Οικονομική και υγειονομική κρίση. Αντλώντας συμπεράσματα για την επόμενη μέρα, του Michael Roberts
- Covid-19 και οι κύκλοι του κεφαλαίου, μεταφρασμένο άρθρο των Rob Wallace, Alex Liebman, Luis Fernando Chaves, Rodrick Wallace
- Γκρεμίζεται η παλιά τάξη πραγμάτων, του Γιώργου Παυλόπουλου
- Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός: Η πανδημία μέσα από την οπτική του κράτους, της Εύης Πανδής
- Μια διαφορετική ανάγνωση του Success Story της πανδημίας στην Ελλάδα, των Ελίζα Κριμιτζά και Αρέτη Φαλάρα
- Τα υποκείμενα νοσήματα της καπιταλιστικής κοινωνίας, των Θοδωρή Παπαχρόνη και Γιάννη Σαλάπα
- Ποιος τελικά κάνει τον κόσμο να γυρίζει; των Αποστόλη Ζωγράφου και Ματίνα Χουλιαρά
- Τηλε-εργασία και τηλε-εκπαίδευση: Το ψηφιακό μέλλον της εκμετάλλευσης, των Νίκου Γιακουμέλου και Γιώτας Ιωαννίδου
- Οι πολιτιστικές προεκτάσεις της πανδημίας, της Ρόζυ Μονάκη
- Η ταξική διάσταση της πανδημίας, του Γιάννη Κερεστετζή
- “Έγώ μένω σπίτι αλλά μένει κι αυτός”, των Έλλη Αλεξίου και Χαρά Παγούνη
- Συνωμοσιολογία στον καιρό της πανδημίας, του Μάνου Βασιλείου Αρώνη
- Η επόμενη ανατολή θα είναι στην δύση! Του Κώστα Τριχιά