3+1 Webcomics με Πολιτικό – Κοινωνικό Περιεχόμενο

Μπορεί αυτές τις ημέρες να μας έρχονται από παντού προτάσεις για να διαβάσουμε βιβλία, να παρακολουθήσουμε ταινίες και σειρές, να παίξουμε videogames κλπ σε τόσο μεγάλο όγκο που ίσως χρειαζόμαστε πλέον ολόκληρο το χρόνο καραντίνα για να προλάβουμε όλες τις ενδιαφέρουσες προτάσεις. Όμως επειδή δεν καθόμαστε όλη μέρα στον καναπέ μας -σε μια απάθεια που μας παροτρύνουν να υιοθετήσουμε η κυβέρνηση και τα αφεντικά- αλλά #ΜένουμεΕνεργοί, ο χρόνος μας ακόμα και στην καραντίνα μειώνεται αισθητά. Κι εδώ έρχεται η στιγμή που πρέπει να διαλέξεις να διαβάσεις κάτι ούτε πολύ ογκώδες, ούτε όμως και 50 σελίδες. Και τι καλύτερο να διαβάσεις που να είναι σχετικά σύντομο αλλά με ουσία από ένα καλό comic;

Πού να βρεις comics όμως θα απαντήσεις αφού έχουν κλείσει τα πάντα μέχρι νεωτέρας; Γι’ αυτό λοιπόν ίσως πρέπει να αρχίσεις να ψάχνεσαι με τα webcomics. Τα webcomics είναι κι αυτά κόμικ σαν τα άλλα, μόνο που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο (συνήθως δωρεάν), είναι πιο εύκολα προσβάσιμα και ειδικά πλέον με τα social media κάποια από αυτά (θυμήσου τα Κουραφέλκυθρα) έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό.

Στην παρακάτω λίστα θα προτείνουμε στοχευμένα 3+1 σειρές webcomics με πολιτικό-κοινωνικό περιεχόμενο, τις οποίες μπορείς να διαβάσεις δωρεάν με ένα κλικ και έχουν τόσες πολλές διαδικτυακές «σελίδες» που μπορούν να σου κρατήσουν παρέα για αρκετές μέρες.

 

Working Dead, του Πάνου Ζάχαρη

Πώς να ξεκινήσουμε να μιλάμε για πολιτικοκοινωνικά webcomics αν όχι με το Working Dead και τον Πάνο Ζάχαρη. Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές και πολυβραβευμένο comic (ναι έχουν και Βραβεία τα comics που δίνονται κάθε χρόνο), ιστορίες του οποίου μπορεί να έχεις δει να αναπαράγουν συχνά εργατικές συλλογικότητες ή πολιτικές οργανώσεις στις ανακοινώσεις τους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σελίδες του είναι γεμάτες από ιστορίες εμπνευσμένες απ’ την εργασιακή καθημερινότητα, ιδιαίτερα της νεολαίας. Στις σελίδες του working dead διακωμωδείται μια πολύ κοντινή κατάσταση σε πολλούς νέους, που αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού του, η εργασιακή πραγματικότητα σε πολυκαταστήματα, σε γραφεία και σε άλλους χώρους που εργάζεται η νεολαία.

Πέρα όμως απ’ την εργασιακή καθημερινότητα της νεολαίας το Working Dead συχνά εμπνέεται απ’ το ιστορικό παρελθόν με σκοπό να μας προβληματίσει για το παρόν. Οι διαφορετικές φάσεις της ιστορίας του ανθρώπου συνδέονται με κοινό νήμα την εκμετάλλευση και την καταπίεση του κόσμου της εργασίας, αλλά και με την (πικρή ενίοτε) διακωμώδηση του παραλογισμού που βρίσκεται στη ρίζα των εκμεταλλευτικών σχέσεων.

Το Working Dead έχει κλείσει την πρώτη φάση του και πλέον περνάει μία δεύτερη φάση με τον τίτλο Working Dead and… Κυκλοφορεί και έντυπο σε δύο τόμους απ’ τις εκδόσεις Τόπος.

Όλες τις μέχρι σήμερα ιστορίες του μπορείτε να τις διαβάσετε στο socomic.gr: https://www.socomic.gr/en/category/the-working-dead/

 

Homo Skepticus, του John Antono

Ο John Antono είναι μία απ’ τις πιο καλά ακονισμένες πένες στο χώρο της εγχώριας γελοιγραφίας. Πάντα αιχμηρός και επίκαιρος ο John Antono πάντα έχει να σχολιάσει την επικαιρότητα με ένα εύστοχο σκίτσο. Διακωμωδεί σε κάθε ευκαιρία με τους «από πάνω» και τον σύγχρονο ανορθολογισμό. Ξεχωρίζουν μάλιστα τα αντιφασιστικά του σκίτσα με τα οποία έκανε μία εναλλακτική «κάλυψη» της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Η σειρά Homo Skepticus είναι μία προσπάθεια του δημιουργού να μας ξεναγήσει στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης και γνώσης. Στα σκίτσα του εμφανίζονται μεγάλες στιγμές της επιστήμης και της ανθρώπινης ιστορίας, ενώ πολύ συχνά διακωμωδείται ο ανορθολογισμός ο οποίος συχνά μας θυμίζει και τη σημερινή εποχή (θυμάστε φυσικά ότι από τη Θεία Κοινωνία δεν κολλάει ο κορονοϊός, μην τα ξαναλέμε).

Η σειρά Homo Skepticus έχει φτάσει στα 100 επεισόδια παρά 1 και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: https://www.socomic.gr/en/category/homo-skepticus/

 

Σαβουάρ Σουρβίβρ, της Αλέξιας Οθωναίου

Η Αλέξια Οθωναίου είναι μία απ’ τις πιο ριζοσπαστικές και πρωτότυπες φωνές της ελληνικής κόμικ σκηνής αυτή τη στιγμή. Το ιδιαίτερο στυλ της αλλά και τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται είναι πολύ ξεχωριστά και περιέχουν σχεδόν πάντα κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις, είτε αυτές είναι εμφανείς είτε υπονοούνται. Μία απ’ τις κορυφαίες δουλειές της είναι το «Χ εις τον Ψ» που είναι ιστορίες που εκτυλίσσονται στο ντιβάνι της ψυχανάλυσης, ενώ συμμετέχει και στην αντιφασιστική έκθεση Βαλ’ τους Χ.

Το Σαβουάρ Σουρβίβρ είναι εμπνευσμένο απ’ την καθημερινότητα και θυμίζει κυρίως ένα χιουμοριστικό ημερολόγιο με σκέψεις που προκύπτουν είτε απ’ την επικαιρότητα είτε και απ’ την απλή ρουτίνα της καθημερινότητας. Ανάμεσα σε πολλά χιουμοριστικά σκιτσάκια για τα social media, τις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία και τόσα άλλα θα βρούμε ιστορίες απ’ την εργασιακή πραγματικότητα, απ’ τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που πρέπει να πληρωθούν, απ’ τη ψυχολογική κατάσταση που σε οδηγεί η καθημερινή ρουτίνα αλλά και για το χρυσαυγίτη της γειτονιάς.

Τη σειρά Σαβουάρ Σουρβίβρ την βρίσκετε στο socomic.gr: https://www.socomic.gr/en/category/%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%81%cf%8d%ce%b2%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bd-%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%ae-%ce%bc%ce%ad%cf%81/%cf%83%ce%b1%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%ac%cf%81-%cf%83%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b2%ce%af%ce%b2%cf%81-%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b2%ce%af%cf%89%cf%83/

+1 Όλα είναι Κόμικξς, του Tasmar

Εδώ κλέβουμε λίγο γιατί δεν πρόκειται για webcomic. Το Όλα είναι Κόμικξς είναι μία συλλογή ιστοριών του Tasmar οι οποίες πρωτοβγήκαν στο Περιοδικό 9 της Ελευθεροτυπίας και στο socomic.gr και συγκεντρώθηκαν σε έναν τόμο, τον οποίο ο Tasmar πρόσφερε δωρεάν στο αναγνωστικό του κοινό τις πρώτες ημέρες της καραντίνας. Ίσως μάλιστα να ήταν και ο πρώτος έλληνας δημιουργός comic που προχώρησε σε μία τέτοια κίνηση και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι. Κάποιες απ’ τις ιστορίες του Όλα είναι Κόμικξς έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν και έντυπες απ’ τις εκδόσεις ΚΨΜ.

Ο Tasmar είναι -μεταξύ άλλων- ο δημιουργός του Hard Rock μίας απ’ τις πιο μακροχρόνιες εγχώριες σειρές comics, η οποία ερευνά την αντισυμβατική ιστορία ενηλικίωσης του Μάρκου και της παρέας του στη Σύρο (και πλέον στην Αθήνα με τις νέες ιστορίες). Επιπλέον ο Tasmar πολύ συχνά σχολιάζει ριζοσπαστικά την πολιτική επικαιρότητα χώνοντάς τα σε μπάτσους, παππάδες, εκκλησία και φασίστες. Συμμετείχε κι αυτός στην αντιφασιστική έκθεση «Βαλ’ τους Χ» αλλά και στην έκθεση «Ένα Γλυκό Ξημέρωμα» που περιέχει ιστορίες απ’ την Κατοχή και την Αντίσταση.

Στο Όλα είναι κόμικξς θα βρούμε διάφορες ολιγοσέλιδες αυτοτελείς ιστορίες που καταπιάνονται κυρίως με διάφορα πολιτικοκοινωνικά ζητήματα που αν και είναι γραμμένα περίπου μία δεκαετία πριν, διατηρούν μέχρι και σήμερα την διαχρονικότητά τους.

Μπορείτε να το βρείτε ελεύθερα στο Scribd: https://www.scribd.com/document/385050268/%CE%8C%CE%BB%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%9A%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BE%CF%82?fbclid=IwAR35rakZ916yTzw-PhxF-j5uuX6uOi7CqkkMpd-oYQ8MBhpJNVsKDsoLfWA

Scroll to Top