Photostory – Camping Αναιρέσεις 2024 στην Ερέτρια Ευβοίας

Ένα καλοκαιρινό άνοιγμα στην κοινωνία!

Ξημερώνει Δευτέρα 22.7, και στο beach bar του Camping Αναιρέσεις ανάμεσα στο χορό και τα τραγούδια, κυριαρχεί η χαρά και η συντροφικότητα! Και έτσι το φετινό ιδιαίτερα μαζικό Camping στέφεται με επιτυχία, μετά μάλιστα από τον πρώτο γύρο φεστιβάλ Αναιρέσεων ανά την Ελλάδα.

Το Milos Camping στην Ερέτρια μέσα σε λίγες μέρες διαμορφώθηκε κατάλληλα σε χώρο μαζικής προσέλευσης εκατοντάδων φίλων του εγχειρήματος των Αναιρέσεων. Όπως κάθε χρόνο το κάμπινγκ Αναιρέσεις πρόταξε την συλλογικότητα-αλληλεγγύη-αυτοοργάνωση και με ένα πλήρες πολιτικό-πολιτιστικό πρόγραμμα παρείχε τη δυνατότητα φθηνών- και ταυτόχρονα ποιοτικών-συλλογικών διακοπών. Την στιγμή που 1 στους 2 δεν δύναται να κάνει διακοπές – το λεγόμενο staycation που ρομαντικοποιεί τη συνθήκη του πανάκριβου τουρισμού σε αντιπαραβολή με την φτώχεια-το φετινό κάμπινγκ αποτέλεσε μία 7ήμερη ανάσα και απόδραση από την ασφυκτική καθημερινότητα.

Η επιτυχία του φετινού κάμπινγκ έγκειται και στο γεγονός, ότι προσπάθησε-έστω και μερικώς- να αποτελεί μία εικόνα του συλλογικού τρόπου ζωής που ονειρευόμαστε. Και αυτό γιατί αποτέλεσε σημείο συνάντησης ατόμων όλων την ηλικιών ανά τη χώρα και στέγασε την ανταλλαγή εμπειριών και τη συντροφική συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις ανησυχίες που κυριαρχούν. Στοιχείο ιδιαίτερα αναγκαίο, μετά από μία χρονιά πυκνή πολιτικά, με κυρίαρχο κόμβο το φοιτητικό κίνημα που ξέσπασε το χειμώνα.

Έτσι μετά από δύο μέρες προσαρμογής και διαμόρφωσης του χώρου του camping, την Τετάρτη 17.7 γίνεται η πρώτη εκδήλωση που αφορά την Παλαιστινιακή αντίσταση και την πάλη κατά των πολέμων του κεφαλαίου. Σε μία χρονιά που έχει χαρακτηριστεί με την αιματοχυσία στην Παλαιστίνη, συζητήθηκε η αναγκαιότητα της αντίστασης του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στην φοιτητική ιντιφάντα που αξιοποιώντας νέα μέσα αγώνα, έστειλε παγκόσμια μήνυμα για την φιλία των λαών. Αλλεπάλληλες φορές στο τέλος της εκδήλωσης ακούστηκε το σύνθημα: «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»!

Την Πέμπτη 18.7 ακολούθησε η εκδήλωση Κεφάλαιο, Αυτοματοποίηση και Αλλοτρίωση: Η Πολιτική Οικονομία της Τεχνητής Νοημοσύνης και η Μάχη για τα Εργατικά Δικαιώματα! Το AI (artificial intelligence) έχει εισβάλει βίαια στην καθημερινότητα μας, προσεγγίζοντας σε πρωτόλειο επίπεδο πολιτικά και επιστημονικά τις προεκτάσεις που θα έχει στην εργασιακή πραγματικότητα γενικά, αλλά και ιδιαίτερα στην τέχνη!

Καθώς η Εύβοια είναι το μέρος που έχει πληγεί περισσότερο από την υποτιθέμενη «πράσινη ανάπτυξη» στην Ελλάδα και έχει γεμίσει ανεμογεννήτριες, πραγματοποιήθηκε πεζοπορία στην Δίρφυ και συζήτηση με τον ορειβατικό σύλλογο της περιοχής. Έπειτα στο κάμπινγκ πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με κέντρο τα περιβαλλοντικά προβλήματα, και τον τρόπο που η «πράσινη ανάπτυξη» τα εντείνει ακόμη περισσότερο. Συζήτηση ιδιαίτερα επίκαιρη, τη στιγμή που κάθε ελληνικό καλοκαίρι στιγματίζεται από θλιβερά ρεκόρ φυσικών καταστροφών.

Τέλος, οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου κινήθηκαν σε έναν κοινό άξονα που αφορά την κομμουνιστική προοπτική που προβάλουμε ως μόνο δρόμο ανατροπής της καπιταλιστικής  δυστοπίας. Ιδιαίτερα το Σάββατο στην κεντρική εκδήλωση συζητήσαμε για την αναγκαία κομμουνιστική αριστερά στο σήμερα. Ενώ την Κυριακή με βάση το βιβλίο: «Οι 10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», εκκινώντας από την ρωσική επανάσταση εστιάσαμε στις επαναστατικές δυνατότητες του σήμερα, που είναι στοίχημα της πρωτοπορίας να τις μετουσιώσει σε βεβαιότητα!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα workshop που έλαβαν χώρο στο κάμπινγκ. Δεν γινόταν να λείπει συζήτηση γύρω από το φοιτητικό κίνημα, όπου μεταφέρθηκε η συλλογική εμπειρία των φοιτητ(ρι)ων από όλη την Ελλάδα, συζητώντας ενδελεχώς πως θα οργανώσουμε την επόμενη μέρα μετά από τη μεγαλειώδη μάχη που δώσαμε. Ενώ παράλληλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η μεταφορά εμπειρίας από το συνέδριο του Partido Obrero, της Αργεντινής, με το οποίο διατηρούμε διεθνιστικές σχέσεις και επισκέφθηκαν μέλη του ΝΑΡ και της νΚΑ.

Τέλος το πρόγραμμα του κάμπινγκ όσον αφορά το πολιτιστικό κομμάτι ήταν ιδιαίτερα ποικιλόμορφο και πλούσιο. Γλέντια ρεμπέτικα και παραδοσιακά, αλλά και dj set, με διαφορετικούς ήχους να αναδεικνύονται κάθε βραδιά. Αξιοποιώντας και άλλες μορφές τέχνης και πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ερέτριας, workshop προφορικής ποίησης, και βραδιά stand up comedy. Κάθε βράδυ και κάτι διαφορετικό, στα πλαίσια φυσικά της ανάδειξης της τέχνης που πάει κόντρα στα κυρίαρχα πρότυπα, στοιχείο στο οποίο στοχεύουν πάντοτε οι Αναιρέσεις.

Κρατάμε τις εικόνες των πρώτων πρωινών ωρών που η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη έλαμπε στα ξεκούραστα πρόσωπα των εκατοντάδων που πέρασαν από το φετινό κάμπινγκ, και συζήτησαν, προβληματίστηκαν και οραματίστηκαν μία άλλη ζωή. Δίνουμε ραντεβού στα Φεστιβάλ του φθινοπώρου αλλά και στις λέσχες Αναιρέσεις!

Κάντε κλικ σε οποιαδήποτε εικόνα για να δείτε το photo album στη σελίδα μας στο Flickr!

IMG_4863

Camping Αναιρέσεις 2024

IMG_4849

IMG_5163

IMG_5228

IMG_5117

IMG_4789

Scroll to Top