Ο δήμαρχος της Αθήνας K. Μπακογιάννης σχεδιάζει την εκκένωση του Αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ μέσω σύμβασης παραχώρησης του κτιρίου από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στον Δήμο Αθηναίων. Αναγγέλλει την ανάπλαση του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ στα πλαίσια των σχεδίων επέκτασης της τουριστικοποίησης του κέντρου της Αθήνας. Οργανώνει ανάθεση σε εργολάβο έργου συντήρησης και κλείσιμο του χώρου με τσίγκους και περίφραξη.
Η μελέτη εμφανίζει το θέατρο Εμπρός ως επενδυτική ευκαιρία, ως «πολιτιστικό πόλο».
Ήδη το Μάιο είχε γίνει μια πρώτη προσπάθεια εκκένωσής του από τις δυνάμεις της αστυνομίας, με αφορμή την πανδημία. Η πρόταση ανάπλασης έρχεται σαν συνέχεια της συνολικής κυβερνητικής αντιμετώπισης του Πολιτισμού και της Τέχνης. Η προώθηση της ιδιωτικοποίησης κάθε πτυχής στον τομέα του Πολιτισμού, η μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση και η ανάδειξη των “Ευεργετών”- μεγαλοεπιχειρηματιών που εμφανίζονται σαν σωτήρες με τα κοινωφελή Ιδρύματα να “δωρίζουν τέχνη και πολιτισμό στο λαό”, έχει κάνει σαφές πως εγχειρήματα που δεν υποτάσσονται στην πολιτική τους δεν μπορούν και να υπάρχουν. Με αφορμή την πανδημία και τους κλειστούς χώρους πολιτισμού, ιεραρχείται από τη μία το κέρδος και από την άλλη η ιδεολογική καθυπόταξη.
Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια για να κλείσουν χώροι ελεύθερης έκφρασης και αλληλεγγύης. Είναι εμφανές πως οτιδήποτε δεν συμβαδίζει με το τουριστικό πρότυπο Ευρωπαϊκής πόλης, θα ξηλώνεται.
Το Θέατρο Εμπρός κατάφερε να παραμείνει ανοιχτό σχεδόν μια δεκαετία τώρα, μετά και τη σφράγισή του στο ΤΑΙΠΕΔ και τις επιχειρήσεις εκκένωσης και επίθεσης προς αυτό. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κατάφερε να δώσει στέγη σε καλλιτέχνες, ηθοποιούς, περφόρμανς, θεατρικά, συναυλίες, χορευτικά, εικαστικά, μαθήματα φωτογραφίας, video art, εργαστήρια, συζητήσεις, αναγνώσεις ποίησης, κινηματογραφικές προβολές, συζητήσεις για βιβλία, συνελεύσεις/συναντήσεις ομάδων, δράσεις αλληλεγγύης, γιορτές, πάρτι, μαθήματα, συλλογική κουζίνα, δράσεις στο χώρο, στη γειτονιά, στο δρόμο.
Η πρόταση της ανάπλασης θα κατατεθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα 28/3 στις 15:00.
Η σύμβαση στο όνομα «της φύλαξης, της ασφάλειας, της τάξης και της υγιεινής του χώρου» ετοιμάζει την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης ενώ προαναγγέλλει και δίκες στις οποίες θα εμπλακεί και η ΕΤΑΔ, απαξιώνοντας την πολύχρονη δράση του Αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος γράφοντας «Το Μίσθιο (Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ) τελεί κατά καιρούς υπό κατάληψη από αυτοαποκαλούμενες “πολιτιστικές ομάδες”, οι οποίες το χρησιμοποιούν για εκδηλώσεις».
Δεν θα τους περάσει! Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξη του αγώνα να μείνει ανοιχτός ο χώρος προς το λαό.
Θα δώσουμε τη μάχη στο επίπεδο των ιδεών και του Πολιτισμού , που έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας. Θα παλέψουμε να μείνουν ζωντανά τέτοια εγχειρήματα, που παρά τις όποιες προβληματικές, συμβάλλουν στην ανάδειξη ενός ανατρεπτικού, ριζοσπαστικού Πολιτισμού!
Ενάντια στις επιταγές του σύγχρονου αστικού Πολιτισμού που προάγει την ατομική, εμπορευματοποιημένη και πολυδάπανη διασκέδαση – εκτόνωση.
Ενάντια στον Πολιτισμό που καθησυχάζει, αποχαυνώνει και υποτάσσει.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:
-Την Κυριακή 27/3 -ώρα 19.00
Ανοιχτή Γενική Συνέλευση για την οργάνωση της υπεράσπισης του Εμπρός
-Την Δευτέρα 28/3 – ώρα 15.00
Διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια καταστροφής του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός μπροστά στο Δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά, την ώρα του δημοτικού συμβουλίου.