#oiAnaireseisPanePlateia μια ανάσα πριν ολοκληρώσουν το φετινό τους ιδιαίτερο ταξίδι. Σε εξαιρετικά ιδιόμορφες συνθήκες, οι ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ έμειναν πιστές στο ραντεβού τους με την αγωνιζόμενη νεολαίο και το μαχόμενο λαό. Παρά τις συνθήκες πανδημίας, άνοιξαν τις πόρτες στους στις πλατείες των γειτονιών για να δώσουν τη δική τους ζωντάνια με πολιτικές συζητήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Προτελευταία στάση το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα.
Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς – αρχαιολογικούς τόπους, αλλά και πνεύμονες πράσινου στο Λεκανοπέδιο, που από το 2008 βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης και των βαθύτερων πολιτικών επιδιώξεων των κοινωνικών και πολιτικών φορέων του κεφαλαίου. Δήμος – Περιφέρεια – Κυβερνήσεις επιδιώκουν εδώ και αρκετά χρόνια, για εξυπηρέτηση επενδυτικών σχεδίων πολυεθνικών και ελληνικών ομίλων, να βανδαλίσουν επί της ουσίας την ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Το 2009 – 2010 παραχωρώντας σημαντικό τμήμα του στη Reds ΑΕ (συμφερόντων Μπόμπολα τότε – Καλλιτσάνη σήμερα), από το 2011 μέχρι και το 2019 παραδίδοντάς τον σαν «αυλή» του Mall της Artume – BlackRock στο χώρο του πρώην Μουζάκη (800 μ από το αρχαιολογικό Πάρκο) και το 2020 εγκαινιάζοντας παρουσία Α. Γεωργιάδη τις εγκαταστάσεις της Leroy Merlin στην ίδια έκταση, ενώ το περιφερειακό συμβούλιο δεν έχει συζητήσει και αποφασίσει ακόμη για τους περιβαλλοντικούς όρους. Και ο Πατούλης, ανενδοίαστα, κάνει θετικές δηλώσεις για την «ανάπτυξη».
Οι κάτοικοι της γειτονιάς με τις συλλογικότητές τους, αλλά και της ευρύτερης περιοχής (Κολωνός – Σεπόλια – Περιστέρι) και όλης της Αθήνας σε κρίσιμες στιγμές της επίθεσης, αγωνίστηκαν επίμονα και πολύμορφα για την προστασία του αρχαιολογικού Πάρκου και την ποιότητα περιβάλλοντος και ζωής. Πέτυχαν ακύρωση των σχεδίων της Reds ΑΕ, επαναοριοθέτηση του ιστορικού τόπου, κήρυξη απαλλοτριώσεων, κάποιες παρεμβάσεις ανάπλασης – αξιοποίησης, μπλοκάρισμα της επένδυσης του Mall επί 8 σχεδόν χρόνια και τελική «απεμπλοκή» της BlackRock. Στη διάρκεια αυτών των αγώνων, έβγαλαν τον χώρο από την αφάνεια, για να είναι σήμερα ένα Κοινό Αγαθό, που σφύζει από ζωή και εκδηλώσεις πολιτισμού. Δεν εφησυχάζουν γιατί γνωρίζουν ότι το κέρδος για το μεγάλο ή μεγαλύτερο κεφάλαιο είναι ο σκοπός ύπαρξής του.
Στον καιρό της πανδημίας, το Πάρκο βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο, όπως όλοι οι δημόσιοι χώροι στη χώρα. Χωρίς κανένα υγειονομικό κριτήριο, η κυβέρνηση επέλεξε να κλείσει το Πάρκο των 146 στρ, προκαλώντας επί της ουσίας συνωστισμό στους δρόμους περιμετρικά του . Το Πάρκο τόσο πριν και μετά τη καραντίνα, όσο πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της αποτέλεσε και αποτελεί βασική «εξόρμηση» των κατοίκων της γειτονιάς της Ακαδημίας Πλάτωνα (αλλά και κατοίκων από τις άλλες κοντινές γειτονιές καθώς και του λεκανοπεδίου) για ατομική άθληση, παιχνίδι των παιδιών, περίπατο, βόλτα με κατοικίδια κλπ. Καθημερινά το Πάρκο ανθίζει από τη ζωή των ανθρώπων που το επισκέπτονται. Το παράλογο αυτό κλείσιμο επιχειρήθηκε να συνεχιστεί και μετά το τέλος της καραντίνας υπό τη μορφή του περιορισμένου χρονικά ανοίγματος, αλλά η δράση των κατοίκων της περιοχής το ανέκοψε καθώς με μαζικές κινητοποιήσεις επέβαλαν το πλήρες άνοιγμα του πάρκου χωρίς περιορισμούς και αστερίσκους. Είναι προφανές πως το κλείσιμο και ο μετέπειτα περιορισμός λειτουργίας πόρω απήχε από κάνονες υγειονομικής προστασίας. Αντίθετα και σε αυτήν την περίπτωση επιχειρήθηκε από κυβέρνηση – δημοτική και περιφερειακή διοίκηση να αξιοποιηθεί ο πανικός της πανδημίας για να χτυπηθεί ο χαρακτήρας του δημόσιου – ελεύθερου – ανοιχτού χώρου. Αυτή η αυταρχική αμφισβήτηση, αν πέρναγε ή περάσει σε άλλη στιγμή, θα αξιοποιηθεί είτε για την προώθηση των σχεδίων της Reds (αφαίρεση τμήματος του αρχαιολογικού χώρου ως ιδιοκτησία της) είτε για την προώθηση μεγάλων projects στο χώρο των ΚΤΕΛ Κηφισού και σε όλη την όμορη με το Πάρκο περιοχή.
Η γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνα και του Κολωνού που περιβάλλουν το Πάρκο, τα λίγο πιο μακρινά Σεπόλια, είναι αναμφίβολα γειτονιές που ακούγεται καθημερινά ο χτύπος της εργατικής – λαϊκής αγωνίας και αναζήτησης. Γειτονιές σημαντικών στιγμών, που συνέβαλαν στην άνοδο της λαϊκής απαιτητικότητας και αγωνιστικότητας. Είναι γειτονιές της μαζικής αντιφασιστικής δράσης, του αγωνιζόμενου κόσμου για το περιβάλλον, της διεκδίκησης για το χώρο και τη διαμόρφωση της πόλης με τέτοιο τρόπο που να παρέχει αξιοβίωτη ζωή στο λαό. Η γειτονιά του Πέτρουλα δηλώνει διαρκώς παρούσα για μια ζωή στο μπόι των ονείρων μας.
Προτελευταία στροφή, στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα, λοιπόν, το Σάββατο 11 Ιουλίου. Σας περιμένουμε όλες και όλους!
Ανακοινώσεις | Πρόγραμμα | Τελευταία Νέα ➡️ www.anaireseis.gr
Ακολουθήστε μας σε:
Facebook: Αναιρέσεις: The Project
Instagram: @anaireseis.theproject
YouTube: https://www.youtube.com/user/anaireseis
Twitter: @Anaireseis
Website: https://www.anaireseis.gr/
#anaireseis2020 #oiAnaireseisPanePlateia
[su_row][su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]
[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=WeALv81axUA” width=”400″ height=”200″ autoplay=”yes”]
[/su_column] [su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]
[su_gmap width=”300″ height=”200″ address=”Ακαδημία Πλάτωνος”]
[/su_column] [/su_row]