Ορισμένα ιστορικά στοιχεία:
Το χωριό της Ρεντίνας Αγράφων βρίσκεται σε σχεδόν 1000 μέτρα υψόμετρο και αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τη γύρω περιοχή. Έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός ενώ, σαν χωριό δείχνει σημάδια συνεχόμενης ύπαρξης κατοίκων τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα. Έχει υπάρξει ανά τα χρόνια εμπορικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό κέντρο για όλη τη γύρω περιοχή, ενώ παρά την μικρή του έκταση έχει καταφέρει με τον δικό του τρόπο να παρέμβει και στα πολιτικά τεκτενώμενα της χώρας, ήδη από εποχές τουρκοκρατίας και ιδιαίτερα στην περίοδο της αντίστασης και του εμφυλίου.
Συμπυκνώνει ιστορικά στοιχεία τα οποία είναι προσβάσιμα στον επισκέπτη, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τον εμφύλιο. Ξεχωρίζουν το σχολείο του χωριού, το οποίο και στέγαζε την Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ και τώρα το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, το εκκλησιαστικό μουσείο, το λαογραφικό μουσείο, οι πολλές εκκλησίες του, το μοναστήρι του καθώς και το αρχαίο φρούριο στη τοποθεσία “Σταυρός”, ενώ σώζονται πολλά από τα παλιά αρχοντικά που χτίστηκαν στη μεγάλη άνθηση του χωριού περί τα 1900-1920. Πολύ ενδιαφέρουσες ακόμα τοποθεσίες είναι η τοποθεσία “Ζαχαράκι”, το ποτάμι κοντά στο μοναστήρι καθώς και οι παλιές πετρόχτιστες κρίνες εντός του χωριού που σώζονται ακόμα.
Read more: http://efedros.blogspot.com/2015/09/blog-post.html#ixzz6TmisPayS
Λίγα λόγια για την ξενάγηση:
Η ξενάγηση θα ξεκινήσει από τη τοποθεσία “Αλωνάκια”, λίγο πριν τη κάτω είσοδο του χωριού στη τοποθεσία “Χαλίκω”. Έπειτα να ακολουθήσει η ξενάγηση στο μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, να δούμε και το σημείο που εκτελούνταν οι αγωνιστές στο προαύλιο του σχολείου, επίσκεψη σε επιμέρους σημεία όπου αναφέρονται σε πλάκες τα ονόματα δολοφονημένων αγωνιστών/ ή και των οικογενειών τους ολόκληρων και πεσόντων στα χρόνια της αντίστασης. Στη συνέχεια να περάσουμε από την κεντρική πλατεία του χωριού και να περπατήσουμε μέχρι τη τοποθεσία “Σταυρός” (το πολύ 15 λεπτά), ακολουθώντας και τις πορείες των ανταρτών του ΕΛΑΣ που χρησιμοποιούσαν τους ίδιους δρόμους για να ανέβουν στα βουνά ή σε συγκεκριμένες τοποθεσίες για τις ασκήσεις τους (πολλές από τις πιο γνωστές φωτογραφίες ανταρτών του ΕΛΑΣ είναι τραβηγμένες στη διαδρομή που θα κάνουμε).