30 χρόνια Αναιρέσεις και το Φεστιβάλ επιστρέφει στο γνώριμο καλοκαιρινό ραντεβού στη Γεωπονική Σχολή στις 9 -10 -11 Ιουνίου και υπόσχεται ένα πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, φιλοδοξώντας να δώσει πνοή στους δρόμους αναζήτησης μιας νέας κομμουνιστικής απελευθερωτικής προοπτικής, με στίγμα την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση για τη ζωή που ονειρευόμαστε. Με κεντρικό σύνθημα «Να ηχήσουν οι δρόμοι τραγούδια νέων εξεγέρσεων!» οι Αναιρέσεις σηματοδοτούν ξανά μια συλλογική διαδικασία ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης. Σε ένα τριήμερο πολιτικών εκδηλώσεων και συζητήσεων, που επιχειρούν να ανοίξουν τη συζήτηση θεμάτων κοινωνικής και πολιτικής διαπάλης, να μοιραστούμε τις αγωνίες και τις σκέψεις μας, να στοχαστούμε για το σχέδιο που θα κάνει πράξη την αντεπίθεση κόντρα στον συμβιβασμό, την υποχωρητικότητα και την εκμετάλλευση. Όσο το αίτημα για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία δεν δικαιώνεται, εμείς θα είμαστε εδώ και θα συνεχίζουμε να αναζητούμε τη σύγκρουση, την αντεπίθεση και την ανατροπή. Σε αυτή την κατεύθυνση δίνουν τις δυνάμεις του η νΚΑ, το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Παρασκευή 9 Ιούνη
Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του με την εκδήλωση με τίτλο «Δυναμώνουμε αυτό που τους φοβίζει! Πρόταση για κίνημα ανατροπής και ισχυρή επαναστατική Αριστερά». Λίγες εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές, έχουμε μπει σε μια νέα πολιτική περίοδο. Ο αρνητικός συσχετισμός που διαμορφώνεται, οι αιτίες της νίκης της ΝΔ, η συντριβή της συναινετικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικότερα η κρίση των διαχειριστικών αντιλήψεων, καθιστούν επιτακτικά αναγκαία την οικοδόμηση μιας αντιπολίτευσης και μιας αριστεράς εκτός του πλαισίου της κυρίαρχης πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης συζητάμε: για τα συμπεράσματα των εκλογών της 21ης Μάη, την αποτίμηση όλης της προηγούμενης περιόδου, την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην επερχόμενη εκλογική μάχη, με στόχο την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς, για το μπλοκάρισμα και την ανατροπή της επίθεσης και την ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς συνολικά. Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος ανένταχτες και ανένταχτοι αγωνιστές/τριες, μέλη και οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Στο πρώτο workshop, μετά από τις μαζικές μαθητικές διαδηλώσεις και καταλήψεις τον Μάρτιο με το έγκλημα στα Τέμπη και με αφορμή την καταστολή και την ποινικοποίηση των αγώνων του μαθητικού και εκπαιδευτικού κινήματος ευρύτερα, ο Ανυπότακτος Μαθητής, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες συζητούν με θέμα «Καταστολή: αναγκαίο κακό ή φόβος για τους αγώνες μας;» και πώς θα αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Παράλληλα, ο Κώστας Σαββόπουλος μας παρουσιάζει το βιβλίο του «I still love H.E.R.», προσπαθώντας να αναδείξει με μια πιο συνολική ματιά στο φαινόμενο της ραπ και τον σεξισμό μέσα σε αυτή. Θα παρέμβει η Χαρά (rap τραγουδίστρια).
Σάββατο 10 Ιούνη
Το Σάββατο η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ «Πολιτισμός: “Ευγενική χορηγία”, εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό» ανοίγει την κουβέντα για τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων για την εκμετάλλευση του πολιτισμού και την πλήρη παράδοση του σε ιδιωτικά συμφέροντα σε αντίθεση με την ανάγκη ο πολιτισμός να είναι κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο σε όλους/ες. Μια συζήτηση που ειδικά φέτος άνοιξε με ορμή και με αντιστάσεις, είτε αυτό αποτυπώθηκε στους αγώνες των καλλιτεχνών, είτε στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Μουσείων, αλλά και στις διεκδικήσεις συλλογικοτήτων γειτονιάς για ελεύθερους και δημόσιους χώρους.
Η Λαϊκή συνέλευση Κολωνού – Ακ. Πλάτωνος – Σεπολίων, η Αντωνία Λεγάκη και μέλος από τον Σύλλογο εκπαιδευτικών «ο Αριστοτέλης», με αφορμή το περιστατικό του παιδοβιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό, ανοίγει τη συζήτηση για την εμπορία και την σεξουαλική εκμετάλλευση από κυκλώματα trafficking. Αργότερα, θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους A La Carte (2021), αφού έχει κάνει τη διεθνή φεστιβαλική της πορείας, συζητώντας με τους σκηνοθέτες Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα. Επιπλέον, η ομάδα Political Stencil παραδίδει μαθήματα graffiti στο χώρο του Φεστιβάλ.
Κυριακή 11 Ιούνη
Τελευταία μέρα του τριημέρου, ένα από τα επίκαιρα ζητήματα της εποχής, αυτό της τεχνολογικής εξέλιξης και των δυνατοτήτων της στο σήμερα απασχολεί την εκδήλωση με τίτλο «Reset the system: Όρια και προοπτικές των τεχνολογιών στην εξέλιξη της ανθρωπότητας». Η συζήτηση θα καταπιαστεί με τις αλλαγές στον τομέα της εργασίας, των αυτοματισμών, των φαρμάκων, της βιολογίας μέχρι και τις αλλαγές στον έλεγχο της πληροφορίας και της επιτήρησης, συνδέοντας τις απελευθερωτικές δυνατότητες που δίνουν αυτές οι εξελίξεις στην ίδια την κοινωνία και της ζωή μας και πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, απέναντι στη λογική της αγοράς και του κέρδους.
Χωράμε στις γειτονιές μας ή είμαστε απλά εμπόδιο στην απόλυτη παράδοση της Αθήνας στον τουρισμό και τα σχέδια του κεφαλαίου; Στο πρώτο workshop της Κυριακής, συλλογικότητες γειτονιάς και κινήσεις πόλης συζητούν για τον αγώνα επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου, κόντρα στα σχέδια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων. Παράλληλα, διεθνείς οργανώσεις που φιλοξενούνται από το Φεστιβάλ Αναιρέσεις (Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Σερβία, Ισπανία) από κοινού με τη νΚΑ και το ΝΑΡ διοργανώνουν μια ανοιχτή συζήτηση για τους κοινούς διεθνιστικούς αγώνες στην κοινή επίθεση που δεχόμαστε και μοιράζονται τις εμπειρίες τους από διαφορετικές γωνιές της γης.
Stay Tuned
Website: https://anaireseis.gr & https://festival.anaireseis.gr
Facebook: anaireseis
Instagram: anaireseis.theproject
Twitter: anaireseis
YouTube: anaireseis
TikTok: anaireseis